“GEVOEL VAN EEN HEEL LANGE VAKANTIE!”

Vijf jaar geleden vertrokken Judith Breed, haar man Pepijn en hun kinderen naar de USA. Hun nieuwe woonplaats is Redmond, waar het hoofdkantoor van Microsoft is gevestigd, vlakbij Seattle. “Op moment van de verhuizing was ik hoogzwanger van de vierde…”

“Een tijdje in het buitenland wonen leek Pepijn en mij een leuke ervaring voor ons hele gezin. Mijn eerste keus was zeker niet Amerika – ik dacht aan Spanje of Portugal,  mooi weer en niet ver van Nederland”, vertelt Judith. Maar omdat Pepijn voor Microsoft in Nederland werkte, was de stap naar Redmond een logische. Eind mei vond hij een nieuwe baan en eind augustus woonde het gezin er al! “De tussenliggende drie maanden waren behoorlijk hectisch, omdat we alle papiertoestanden, visa, verhuizing etc. in orde moesten maken. Ons huis moesten verhuren en, oja, ook nog even trouwen, omdat het anders erg moeilijk werd om voor mij de papieren te krijgen…”

Beren en zeearenden 
Het plan was om voor drie jaar te gaan, maar na een paar weken wisten we eigenlijk al dat we langer zouden blijven”, zegt Judith, “De omgeving is geweldig, we hebben bergen, bossen, meren en de Stille Oceaan. Er zijn prachtige natuurparken en wilde beesten, zoals beren en  zeearenden. En we wonen op twee uur rijden van Vancouver, Canada… De mensen zijn vriendelijk en houden van het buitenleven, wandelen, fietsen, kamperen, bergbeklimmen. Redmond wordt ook wel de fietshoofdstad van het noordwesten genoemd. Maar het is wel anders fietsen dan in Nederland, want we wonen tussen de bergen. Even snel boodschappen halen op de fiets, dat gaat echt niet!” 
Het leven is er minder hectisch dan in Nederland, alles gaat rustiger: “Dat geldt ook voor het verkeer”, aldus Judith, “Je mag hier maar 100 km/uur op de snelweg en daar houdt ook iedereen zich aan. Ook in de winkels gaat het er rustiger aan toe; mensen maken een praatje met de caissière en boodschappen worden netjes ingepakt en naar je auto gebracht als je wilt.”
Seattle staat bekend om zijn regen. “Wij vinden dat het meevalt! Het regent vooral veel in de herfst en het voorjaar, maar de zomers zijn prachtig. In de winter ligt er soms veel sneeuw, zelf zo erg dat we de deur niet uitkunnen”, lacht Judith, “De stroom valt dan ook regelmatig uit. We skiën en snowboarden ieder weekend, we wonen 50 minuten van de skipiste!”

Opeten en wegwezen
Na vijf jaar heeft het gezin nog altijd het gevoel op een heel lange vakantie te zijn. “We missen natuurlijk familie en vrienden, én de Hollandse gezelligheid. Hier worden de bezoekjes of een kopje koffie drinken altijd gepland en zelfs de feestjes worden vaak met een begin- en eindtijd aangegeven. Ook missen we soms gezellige restaurantjes met goed eten. Amerikanen eten 64% van hun maaltijden buiten de deur, dus er zijn genoeg restaurants, maar vaak is de kwaliteit wat minder. Ook is het is opeten en wegwezen, dus geen tijd voor praten”, vertelt Judith. Ze hield in de beginjaren een blog bij over hun avonturen, nu gaat het gezin ongeveer één keer per jaar terug en er komt regelmatig bezoek.” Zo werd dit jaar Judiths zus getrakteerd op een mooie tocht naar San Francisco langs drie nationale parken. “Ook Redwoods, hier staan de hoogste bomen ter wereld, sequoias. Ze kunnen wel 100 meter hoog worden. Ook zagen we aan de kust de grijze walvis en orka’s.”
Judith woonde tot haar 17e in Medemblik en verhuisde voor haar studie naar Haarlem. “Mijn leukste herinneringen zijn de romantische markt en het Harddraverijweekend. En wandelen over de dijk en langs de havens. Yvonne, mijn zus, woont nog steeds in Medemblik, dus als we in Nederland zijn, logeren we daar in ieder geval een week!”