“MEDEMBLIK BLIJFT EEN DEEL VAN MIJ!”

Hij is geboren in Medemblik en verhuisde in 1986 met zijn ouders en broers Frank, Marcel en Hans naar Canada: ‘Buitenblikker’ Erwin Romar over zijn jeugd en leven aan de andere kant van de oceaan.

“Mijn ouders besloten in de jaren ’80 van de vorige eeuw hun geluk te beproeven buiten Nederland en een melkveebedrijf in Canada op te zetten. Ik was toen 13 jaar. Vroeger miste ik Medemblik, en nu nog wel eens, zeker de gezelligheid rond de feestdagen. Dat is soms ‘bittersweet’, zoals we hier zeggen. Maar ik heb een mooi leven!”


Het leven in Canada

Inmiddels is hij 39 jaar en woont hij in klein een dorp, zo’n half uur rijden van Ottawa vandaan. Hij is pas getrouwd met Francine, een Canadese. “We leiden een rustig bestaan. Mijn vrouw en ik werken allebei in het dorp; ik ben vrachtwagenchauffeur. Mijn roeping!” De vrije tijd brengt het echtpaar veel door in de natuur: kamperen in één van de wildparken die het land rijk is. “Die parken zijn enorm: je kunt er uren rijden zonder de grens te bereiken. Je vindt er echt ongerepte natuur en veel wild als beren en wolven. Kamperen is niet gevaarlijk: de kampeerplekken zijn afgeschermd om mensen te beschermen tegen hongerig wild.” Eén van zijn andere hobby’s stamt nog uit de tijd dat hij in Medemblik woonde: zeilen. “Mijn ouders hadden vroeger een zeilboot in de Medemblikker haven. We zijn er in de jaren ’80 veel mee op uit geweest. Hier zeilen we op de St. Lawrence Rivier, die uitkomt in het Ontariomeer. Heerlijk!”

‘Vercanadeesd’
Het bevalt Erwin goed in Canada. “We hebben hier alle ruimte, er is genoeg werk. Dit is een land van mogelijkheden. Bovendien woon ik hier al zo lang dat ik helemaal ‘vercanadeesd’ ben!” Typisch Canadees? “Iedereen loopt altijd met een pet op. Ik ook. Het leven is zo anders dan in Nederland: de waarden en normen verschillen, er heerst een andere mentaliteit… Het is hier rustiger, er is weinig stress en veel meer ruimte.” Ruimte, dat is in Canada een ander begrip dan in Nederland. Hoewel zijn ouders in hetzelfde land wonen, ziet hij ze niet vaak. “Zij wonen 2000 kilometer verderop!”

Huwelijksreis naar MedemblikOm Francine te laten zien waar zijn ‘roots’ liggen, gaat hun huwelijksreis naar Medemblik. “Naast mijn geboorteplaats wil ik haar de bloeiende tulpenvelden laten zien, de mooie plekken in Nederland. Ik hoop in de toekomst vaker naar Nederland te kunnen. Het blijft ten slotte een deel van mij!”