“Wat vandaag niet komt, komt morgen wel!”

Peter, Anneke, Jasper en Eva Berkhout uit Medemblik emigreerden in mei 2009 naar het Oostenrijkse Karinthië. Ze bewonen er een vijfkamer-appartementenwoning, waarvan ze er vier verhuren als vakantieverblijf. Hoe vergaat het ze na twee jaar? 

Het plan om naar Oostenrijk te verhuizen, dateert vanaf dat Anneke en Peter er als jong stelletje op vakantie gingen. Maar pas tijdens de vakantie in 2007 namen ze met de kinderen de beslissing om het écht te doen. De bestemming Karinthië stond vast, evenals het idee om appartementen te verhuren. Anneke: “Zo heb je nog tijd genoeg om zelf leuke dingen te doen en het gasten, groot en klein, naar de zin maken.”

Karinthië staat bekend om het grote aantal zonuren in zowel zomer als winter. Bovendien is het veelzijdig in activiteitenaanbod: “Onze gasten kijken de ogen uit.” Karinthië telt verschillende grote, kwalitatief goede én betaalbare skigebieden.

IJs gebroken

”Wij waren de eerste buitenlanders in ons dorp”, vertelt Anneke, “We zeiden altijd beleefd gedag en op een goed moment zagen buurtbewoners dat wat wij deden, de hele buurt opknapte. Nu is het ijs gebroken en er wordt ons van alles toe geschoven: groente, verse kruiden, zelfgemaakte siroop en appels. Natuurlijk laten wij de Karinthiëers ook kennismaken met wat wij lekker vinden. Dus zelfgeteelde boerenkool op Oostenrijkse grond, suikerbrood en niet te vergeten met Oud en Nieuw oliebollen. Staan ze verbaasd te kijken…”

De kinderen hebben ondertussen hun plekje gevonden. Jasper heeft een webdesignbureau. “Hier is de webdesignmarkt nog niet echt van de grond, dus hij wil hier wat moois opbouwen”, vertelt Anneke. Ook heeft hij werk vanuit Nederland en voor de Nederlandse vereniging in Karinthië maakt hij een online nieuwsblad. Eva gaat naar de Haupschule 3 (middelbare school) sportklas. In het begin heeft ze het zwaar gehad. Ze krijgt nog steeds bijles in bepaalde vakken. “Maar praten gaat volledig op zijn Kärntisch en soms weet ze niet wat bepaalde woorden in het Nederlands betekenen!” Verder zijn de twee ‘s winters regelmatig op de skipistes te vinden, Jasper snowboarden en Eva skiën. 

Prachtig uitzicht

“Nederland missen…, nee, nog niet echt. Natuurlijk zijn er dingen die niet meer vanzelfsprekend zijn, maar op dit moment hebben wij geen behoefte om terug te gaan. Jasper is vorig jaar een week op vakantie geweest in Nederland en het viel hem niet mee. Druk op de wegen en mensen zijn allemaal erg  gehaast. Het wonen is hier geweldig, met alle ruimte, natuur, de rust en het niet gehaast leven”, aldus Anneke, “Elke dag prachtig uitzicht op de bergen en het weiland met koeien. De druk is veel minder Wat vandaag niet komt, komt morgen wel..”

Meer weten over Karinthië? Abonneer u gratis via de website op het online kwartaalmagazine en wat de regio te bieden heeft in zowel zomer als winter. 

Voor meer informatie over de appartementenverhuur: hausberkhout.com/berk-internet.com/karinthie-magazine.com