Lisette Keightley – geboren van der Zee – is geboren en getogen in Medemblik. Haar werk bracht haar op vele plekken en uiteindelijk ontmoette zij haar huidige man in Mozambique. Het gezin met dochter Kristin (8 jaar) woont nu in Durban, Zuid-Afrika.

Lisette bezocht in haar geboortestad de Pinkeltje kleuterschool, Graaf Floris Lagere School en daarna RSG Wiringherlant. Haar wijlen vader, Evert van der Zee, kennen sommigen misschien nog van de machinefabriek Krakei. Moeder Josta, nog steeds woonachtig in het ‘ouderlijk huis’, was onderwijzeres aan de Graaf Florisschool. “Na de middelbare school ging ik studeren in Zwitserland om vervolgens te gaan werken in Nieuw-Zeeland”, vertelt Lisette. Hierna volgde opnieuw een klein jaar Medemblik om te vertrekken naar Frankrijk voor de opening van Euro Disney. “En toen ging ik voor acht jaar naar Mozambique, waar ik David ontmoette. Hij is geboren in Johannesburg. Samen met onze dochter wonen we in Durban en hebben wij samen het uShaka Marine World project opgezet (ushakamarineworld.co.za).”

Actief buitenleven
Het bevalt het gezin goed: “Durban heeft een fantastisch klimaat  en je doet veel ‘buiten’, vertelt Lisette, “Golfen, fietsen, hardlopen, surfen, zwemmen, tennis, in ieder geval een actief buitenshuis leven! Het was wel wennen voor wat betreft ‘schoolleven’ voor onze dochter – althans voor mij – want het systeem van jongens- en meisjes scholen overheerst. Maar onze dochter heeft het uitstekend naar haar zin en wil geen dag school missen!” Het gezin Keithley woont in een ‘eco estate’, Mount Edgecombe (meccematwo.co.za). Er staan ongeveer 800 huizen en er is een golf course. 
Lisette en David werken beiden als projectmanagers in de ontwikkeling- en constructie-industrie voor verschillende maatschappijen. Hun werkdag begint vroeg: om 7 uur al! ‘s Avonds is het vroeg donker, maar daarentegen ‘s ochtends al om 4.45 uur licht. “Dan doen we vaak aan sporttraining”, aldus Lisette. Vanwege de warmte zit iedereen tussen 10.30 en 14.30 uur het liefste binnen, om in de namiddag er weer op uit te gaan. 

Huiselijke uitstraling
“Ik mis van Medemblik de gezelligheid van het ‘langsfietsen’, een praatje maken en de haven”, zegt Lisette, “Ook mis ik de mooie winter – schaatsen bij de haven met een kop soep en chocolademelk! Medemblik is een erg karakteristiek stadje, met een ‘huiselijke’ uitstraling, meer dan elders in Nederland wat mij betreft. Het leven is in Durban meer individueel gericht. Je doet hier alles met de auto. Het is hier heel gewoon om voor het weekend ‘even’ naar Johannesburg te gaan vanuit hier; die afstand is te vergelijken met vanuit Medemblik naar Parijs rijden!”