In 1979 startte Frans Houtman in zijn vrije tijd en in vakanties als schipper op de tjalk ‘Ziet op uw zelve’, die in Medemblik zijn thuishaven had. Van het één kwam het ander: uiteindelijk bouwden Frans en zijn vrouw Marijke hun eigen schip ‘BØR’, waarmee ze naar Noorwegen verhuisden.

“We zeilden altijd vanuit Medemblik en bij terugkomst in de haven aten we gezamenlijk met onze gasten”, vertelt Frans, “We woonden aan boord, later op charterschip ‘Verandering’. Ons in 1992/93 zelfgebouwde schip BØR lag in de Oosterhaven recht tegenover Brakeboer. We hebben 19 jaar met gasten gezeild, waarvan 18 jaar zomers in het buitenland.”
Marijke: “Dit zeilen met groepen op zee is tamelijk intensief en we vonden het te zwaar worden. We hadden te weinig sociale contacten door het onregelmatige leven. We werkten zeven maanden per jaar achter elkaar met gasten. In de winterperiode deden we het onderhoud en niet te vergeten de werving van onze ‘nieuwe gasten’. We wilden wat anders…” In mei 2003 verhuisde het schippersechtpaar naar Laukvik in Noorwegen.

Houten huis
Frans en Marijke kochten een groot oud Noors houten huis. Ze verbouwden dit tot een accommodatie voor 12 gasten: “We bieden complete reizen aan en sinds dit jaar ook Bed & Breakfast met als extra mogelijkheid volpension. Daarnaast hebben we boottochten (dagtochten met een oude Noorse kotter), bergwandelingen, sneeuwwandelen en excursies.”
Sinds negen jaar wonen ze in een, grotendeels zelfgebouwd, houten huis op 100 meter van de oceaan met vrij uitzicht naar alle kanten. “De natuur is overweldigend mooi. De zeearenden zitten op 100 meter van ons huis op een rots in zee.
Vanuit de kamer zien we noorderlicht en zomers de midzomernachtzon.”

Familiefeest
Kerst is op de Lofoten erg belangrijk, hebben Frans en Marijke gemerkt: “Een echt familiefeest. Voor ons niet zo makkelijk dus, omdat de families bij elkaar zitten en onze familie in Nederland woont. Maar af en toe worden we wel uitgenodigd bij Noorse vrienden! Wat ons opviel, is dat de Noren hier vrijwel alleen alcohol drinken op vrijdag en zaterdag, maar dan meteen véél. Wij drinken elke avond wel een wijntje bij het eten en ‘s avonds nog een biertje of borrel. Onze vrienden doen dit nu ook vaker, zonder teveel te drinken.” Vanuit Nederland heeft Marijke het Sinterklaasfeest ingebracht: “Ik zit op een ‘meisjesclub’, met vrouwen van boven de 50 jaar. Elk jaar vieren we Sinterklaas op z’n Nederlands. Vinden die Noorse vrouwen echt heel leuk!”

Mosselavonden
Als ze terug zouden keren naar Nederland, dan wordt het weer Medemblik: “We vinden het echt een leuke stad om te wonen. Met al die gezellige cafés en restaurantjes. We genoten altijd van de aparte programma’s bij Brakeboer met live muziek en bijvoorbeeld de mosselavonden. En van de markt, de draverij en natuurlijk de Nieuwjaarsreceptie bij Brakeboer. Natuurlijk missen we onze kennissen.