“Het leven is een stuk kleurrijker hier”

Jaap Ravenstijn is geboren en getogen inMedemblik. Na jaren op Texel te hebben gewoond – en er zijn vrouw Nienke te hebben ontmoet – verhuisde hij naar Zuid-Afrika. De twee runnen er een kleinschalig resort.

Op zijn 13e verhuisde Jaap met zijn ouders naar het Noord-Hollandse eiland. Vanaf 2000 werkt hij met zijn vrouw samen: “We runden op Texel een kleinschalig appartementencomplex.” In 2003 maakten ze hun eerste reis naar Zuid-Afrika en in 2004 trouwden de twee er, in gezelschap van 20 familieleden en vrienden. “We besloten om er te gaan wonen. Emigratie stond nooit op ons verlanglijstje, maar het kwam gewoon op ons pad”, aldus Jaap, “We vonden vooral het kustgebied van KwaZulu Natal erg mooi, dus daar zitten we sindsdien.”

Goede naam

Sinds 2007 runt het echtpaar er een kleinschalig resort, dat ze kochten net voordat ze emigreerden. “We hebben een goede naam en in de jaren veel opgebouwd, verbouwd, uitgebreid en vernieuwd.” In 2013 werd dochter Mia geboren en twee jaar later  volgde zoon Jack. “Zij hebben een dubbele nationaliteit en twee paspoorten. Nienke en ik hebben permanente status en een Zuid-Afrikaans ID en rijbewijs. Maar wij mogen dan weer niet stemmen.” Sinds januari gaat Mia vijf ochtenden en Jack vier ochtenden in de week naar school: “Dat betekent voor ons drie kwartier met de auto om ze weg te brengen en tussen de middag hetzelfde ritje. Maar thuisscholing vinden wij geen optie.”

Minder haast

Het gezin woont middenin de bush. Hoe bevalt dat na al die jaren? “Het leven is hier een stuk kleurrijker”, vindt Jaap, “Mensen zijn hier minder gehaast en gestrest – al is dit niet altijd een goede eigenschap… Wij hebben absoluut geen spijt van de verhuizing. Afrika gaat echt in je hart zitten. Wij wonen in een tropisch klimaat, met heerlijke temperaturen en mooi groen. Planten die bij jullie amper groeien in de woonkamer, daar zie je hier struiken van! Zelfs in de winter is het zo’n 20 graden, al kan ik dat niet echt warm meer noemen. De bevolking is erg vriendelijk en redelijk makkelijk in de omgang. Al moet je zelf wel zorgen dat je alles regelt, niemand doet hier iets voor je.”

Gasten ontvangen
Jaap en Nienke werken zeven dagen per week van 7.00 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds. “Vooral in de weekenden zijn we erg druk. Ons werk bestaat uit gasten ontvangen en verzorgen, aanvragen beantwoorden, eten en drinken verzorgen, onderhoud en personeel aansturen. Verder proberen we er elke drie maanden zélf een weekend op uit te gaan. Nederland en Zuid-Afrika lijken qua eten veel op elkaar. Je kunt hier veel krijgen, en anders neemt familie het mee. Ik kan niet zeggen dat ik wat mis. Maar als ik wat moet noemen, zijn het betrouwbaar internet en elektra…”