“Het leven is minder voorspelbaar in Mexico”

Arthur Otte woont met zijn Mexicaanse vriendin Ericka Hernandez in Cancun, een belangrijke badplaats aan de Riviera Maya in Mexico. Hoe komt deze van origine Midwouder daar terecht en vooral: hoe vindt hij het leven daar?

Arthur belandde na zijn studie Bedrijfskundige Economie in de Informatie Technologie: “Voor mijn werk kwam ik in Mexico terecht, waar ik Ericka heb leren kennen. Ik kwam hier al meer dan tien jaar, en vierenhalf jaar geleden ben ik verhuisd. We werken beiden voor Palace Resorts, een lokale keten van luxueuze all inclusive hotels.” De belangrijkste reden voor Arthurs verhuizing was dat hij steeds meer het gevoel had in Nederland in een voorspelbaar hokje te leven: “Hier is het leven minder voorspelbaar, maar wel harder. Het biedt kansen aan diegenen die hard willen werken.” Aan de andere kant begin je de Nederlandse overheid en de dienstverlening eindeloos te waarderen, meent Arthur: “Hier is alles veel minder geregeld en de technologie loopt minimaal 20 jaar achter.”


Nauwe band
Omdat hij vrijwel geen Spaans sprak, kwam Arthur terecht in de verkoop van lidmaatschappen van de vakantieclub. “Het mooie van mijn hotel is dat leden regelmatig terugkomen. Hierdoor ontstaat een zeer nauwe band. Inmiddels wordt mijn Spaans steeds beter, maar vrijwel iedereen spreekt hier Engels.”

“Het klinkt hard, maar ik mis het leven in Nederland niet”, vertelt Arthur,”Simpelweg omdat ik hier in een prachtige omgeving woon met veel activiteiten, lekker eten en drinken, warme mensen en een mooie natuur en cultuur. Wat ik mis zijn vrienden, familie en met name mijn zoon Jasper uit een eerder huwelijk. Hij was met afstand de grootste opoffering die ik moest maken. Dit blijft moeilijk.” En dan: “Drop, haring, patatje oorlog en een winter waarin je kunt schaatsen, dat zijn de zaken die ik ook mis. Midwoud heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart. Mijn ouders en de familie van mijn broer wonen er. MOC en AZ Alkmaar blijven altijd mijn voetbalclubs en ik mis mijn dartmaatjes!”

Mechanica Naranja

Wat Mexicanen en Nederlanders vooral gemeen hebben, zijn voetbal en bier. “Nederlanders hebben een enorm goede naam als het gaat om voetbal. Ik coach nu meer dan een jaar twee voetbalteams in Cancun. Wij Nederlanders worden de ‘Mechanica Naranja’ (Oranje Machine) genoemd. Mexicanen voetballen met hart en ziel en hebben een eindeloze techniek. Mijn taak is om daar een soepele voetbalmachine van te maken. Wat steeds beter lukt!”

Mooie vakantiebestemming
“In de landelijke media wordt veel negatieve aandacht gegeven aan Mexico. Er zijn zeker drugsgerelateerde problemen, ontstaan vanwege de drugsverslaafden in de Verenigde Staten. Beide landen beseffen inmiddels dat ze dit probleem samen op moeten lossen. Maar dit probleem ligt ver weg van steden als Cancun en Playa del Carmen. Dit zijn veilige en geweldig mooie vakantiebestemmingen. Pyramides van Mayas, prachtige natuur, pretparken, het tweede rif ter wereld en ga zo maar door. Een echte aanrader!”