Als we ouder worden, gaat alles steeds stroever. We lopen eerder vast. Niet alleen fysiek, maar ook zeker in ons hoofd. Ik weet niet precies wat daar de oorzaak van is eigenlijk. Je merkt dat we niet zo makkelijk meer omschakelen. Kinderen daarentegen kunnen dat vaak enorm snel. Die wennen in no time aan nieuwe situaties, kunnen nieuwe mensen makkelijker accepteren en hebben ook minder moeite met mensen die ‘anders’ zijn. Ze staan veel meer open, waarschijnlijk ook doordat ze vaak de consequenties nog niet overzien.

Dat omschakelen viel me ook weer op na de eerste uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. Goeie ouwe Amerigo was met pensioen en de Sint had een nieuw paard, Ozosnel. Bekend van ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ (op zijn paardje oh zo snel), je weet wel. Waren de mensen in de weken voor het journaal begon nog gefocust op de kleur van de Pieten, nu hoorde ik overal mensen mopperen over het nieuwe paard. Dat was toch veel te veel voor die kinderen? Wat een onzin! De kinderen echter, vinden het fantastisch. Die slurpen alles op wat ze in het Sinterklaasjournaal zien en schakelen meteen om. Dan moet ik erbij zeggen dat ik eigenlijk geen voorstander van bovenstaande nieuwsbron ben. Het geeft alleen nog maar meer stress voor de kinderen. Maar aangezien ze het op school ook kijken, kijk ik thuis liever met ze mee. Desalniettemin vind ik het grappig om te zien hoe snel ze wortels voor Ozosnel in hun schoenen wilden doen, ook dat ze geen woord hebben gezegd over het ontbreken van heel zwarte Pieten trouwens. Dat is denk ik toch echt een probleem van ons, volwassenen. Alhoewel helemaal witte Pieten natuurlijk geen optie zijn, zeker niet in de dorpen waar iedereen elkaar kent.

Toch zou het fijn zijn als we allemaal wat vaker de wereld door de ogen van kinderen konden zien. Onbevangen en open voor alles wat en iedereen die op je pad komt. In eerste instantie altijd een ‘ja’. Zonder na te denken over wat er daarna gaat gebeuren. Ik denk, dat dit velen van ons veel meer rust en plezier in het leven zal geven. Goed voornemen voor 2020?