Het meisje aan de lijn wil mijn inkomen weten én van iedereen binnen mijn huishouden. Gaat haar natuurlijk geen sodemieter aan, maar als ik niet met de gewenste informatie kom, dan: “Kan ik uw telefoonabonnement helaas niet verlengen, mevrouw, het zijn nou eenmaal ‘de regels’.”

Ah, regels! Nederland kent een schier ondoordringbaar oerwoud aan wetten en regels, van een boete voor een blaffende hond in Rotterdam tot een verbod op stoepkrijten in Flevoland. Dit landje waarin ik leef, is Absolute Regeltjeskampioen!

Dankzij regels zijn er tenminste geen onduidelijkheden en hoeven we niet na te denken en te beslissen over wat goed voor ons is. In het gelid en dus makkelijker bestuurbaar.

In verreweg de meeste regels en wetten ligt besloten wat ik vooral NIET mag en WEL moet: NIET drinken voor mijn 18e, NIET in de bosjes plassen (ook niet als de hond van de buren daar zojuist wel gewoon zijn behoefte heeft gedaan), mijn plantjes mogen NIET over de stoep hangen, ik moet WEL mijn afval scheiden, maar zeker NIET te vroeg buiten zetten, WEL vriendelijk en sociaal zijn naar mijn medemens, zolang ik die maar NIET op de foto zet.

Natuurlijk begrijp ik dat een maatschappij, net als een gezin, niet zonder regels en wetten kan functioneren. Ze werken disciplinerend en brengen ordening aan. Op complete anarchie zit geen ouder te wachten.

Ook ik loop in de maat, omdat ik bepaalde consequenties niet wil dragen, niet omdat ik diezelfde maat acceptabel vind!

Mijn werkgebied, de zorg, hangt van regels, voorschriften, protocollen, toestemmingsformulieren, uitvoeringsverzoeken, procedures en richtlijnen aan elkaar. In het naleven hiervan gaat volgens onderzoek bijna 40% van onze kostbare tijd zitten.

Hoog tijd om de zorg te ont-regelen!

Gelukkig brengen regels tevens een groot voordeel met zich mee: de mogelijkheid tot het overtreden ervan en dwarsdenken.

Zo laat ik een koelbloedige arrogante massamoordenaar gewoon buiten de deur zijn gang gaan, ondanks dat die samen met zijn handlangers in ons land verantwoordelijk is voor 140 miljoen doden. Althans volgens onderzoekers van de Katten Universiteit Tilburg…

K.U.T., da’s vast geen toeval.