We demand haircuts!’ Ik moest hartelijk lachen om de protestborden van die idiote Amerikanen. Tja, je zult maar prioriteiten hebben in tijden van rampspoed. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben reuzeblij dat de kappers weer werken. Het Bagijnhof is een kapperstraatje en het was hier maar een dooie boel.

Overigens heb ik grote bewondering voor kappers. Alleen al de prietpraat die ze klant na klant moeten opbrengen, is een prestatie van jewelste. ‘Wat een weertje hè?’ is een klassieker. En: ‘Ben je lekker vrij vandaag?’ Maar de clichékampioen is uiteraard: ‘Nog op vakantie?’

Bij die vraag voel ik altijd lichte paniek. Waar anderen in januari al hautain roepen dat ze drie weken Franse Rivièra hebben geboekt, komt vakantie bij mij op als poepen. Dus rij ik maar weer op de bonnefooi naar de Veluwe ofzo. Dat gedweep met die vakanties altijd, je krijgt er toch de zenuwen van.

Dit jaar heb ik goddank een panklaar antwoord: ‘Corona hè? Het wordt Cote d’Torenstraat deze zomer.’

Ik kijk ernaar uit. Aan de andere thuisblijvers zou ik willen zeggen, dat het heus geen schande is om te genieten van je eigen stadje. Integendeel. Wie het thuis fijn heeft, is een rijk mens.

Vamos à la Vooroever!

Anouk Haakman (36) woont in de binnenstad van Medemblik met haar dochter Robje (6). Ze werkt als journalist en heeft een winkel in het Bagijnhof: Haakvrouw. Reageren? info@haakvrouw.nl