Er gaat iets bijzonders gebeuren. Er komt een openluchtexpositie van het beste van mijn werk dat ik de afgelopen tien jaar voor You medemblik maakte. Dit magazine bestaat tien jaar en hier wil ik graag even bij stil staan. Het gaf mij de mogelijkheid in die jaren om bijzondere mensen te portretteren uit de omgeving waar ik opgroeide. Er is hier zo ontzettend veel moois om naar te verlangen, om naar te kijken, in rond te waden of mij in te verdiepen. Ik groeide op aan het dijkje van de binnenhaven. Ik wist dat daar veel moois valt te vangen met het oog, de penseel of de camera, maar dat er zó veel bijzondere verhalen zijn, kon ik slechts vermoeden. Ik verhuisde naar Amsterdam, woonde in New York, om vervolgens weer in de buurt te belanden van dit Gouden Eeuwse stadje. Ik kom hier nu al weer zo’n twintig jaar zeer geregeld en een groot deel van mijn sociale en zakelijke leven is hier. De verhalen zijn levendig en rijk voor mij geworden. Graag stort ik mijzelf elke keer opnieuw in een nieuw verhaal van een bijzondere inwoner. Het is een manier om het Westfriesland van mijn jeugd beter te leren begrijpen en daarmee mijzelf ook.
Wie het Naarden Fotofestival iets zegt, zal ongeveer weten hoe een stadje eruit kan zien met her en der geëxposeerde grote foto’s. Het is een verfijnde en stijlvolle aanblik en het maakt je als bezoeker nieuwsgierig naar alles wat zich daarin bevindt. Horeca en ondernemers anticiperen erop en het geeft een extra glans aan zo’n oud-historisch stadje.
Afgezien van het feit dat mijn foto’s hopelijk dezelfde nieuwsgierigheid gaan oproepen, zal zo’n expositie zeker eenzelfde effect hebben op bezoekers van de stad en de gemeente Medemblik. Nieuwsgierigheid die ik ook graag zal aanvullen door één tot twee lezingen rond de opening van de expositie eind augustus. Peter Commandeur gaat dit evenement van de grond tillen. Ik zou het enorm waarderen als jullie hem allen hierin willen ondersteunen. Ik verdien hier niets aan, maar de afdrukken en organisatie kosten geld. Hopelijk kunnen jullie Peter hierbij helpen.